בישראל, רוב הנכסים הם בבעלות המדינה ומנוהלים על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
למדינה אינטרסים רבים לשמור אצלה את הבעלות על אותם הנכסים, ומשכך היא מחכירה (משכירה בשכירות ארוכת טווח), באמצעות הסכם חכירה, את אותם הנכסים לאזרחים.
כדי להגן על הבעלות של המדינה באותם הנכסים, בהסכמי החכירה של רמ"י קיימות מספר הגבלות על העברת הזכויות בהם.
שתי הגבלות מרכזיות ונפוצות עניינן בהגבלה בירושה והגבלה בהעברה.
במאמר זה אפרט איך לזהות הגבלות אלה, כיצד להתמודד איתן ומה ניתן לעשות כדי לקבל את הסכמת רמ"י להעברה ולהשלים את העברת הזכויות.
למה נועדו ההגבלות על העברת הזכויות בנכסי המדינה
בהסכמי החכירה של רשות מקרקעי ישראל קיימות הגבלות שנועדו להבטיח את שמירת בעלות המדינה על אותם הנכסים ואי-העברתם לגורמים לא רצויים.
היכן מופיעות ההגבלות?
מה המשמעות של הגבלה בירושה?
מה המשמעות של הגבלה בהעברה?
האם זה משנה על הבעלות של איזו רשות מרשויות המדינה קיימת ההגבלה לצורך קבלת ההסכם?
איך ניתן לקבל את הסכמת המדינה להעברת הזכויות
כיצד נוכל לסייע לך בתהליך?
סיכום
למה נועדו ההגבלות?
בהסכמי החכירה של רמ"י קיימות הגבלות שנועדו להבטיח את שמירת בעלות המדינה על אותם הנכסים ואי-העברתם לגורמים לא רצויים.
היכן מופיעות ההגבלות?
ככל שקיימות הגבלות, פעמים רבות הן יופיעו בנסח המקרקעין (נסח טאבו) שמופק על ידי הרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין. בנסח עצמו ההגבלות יופיעו בחלק שמתייחס לחכירה. כך למשל, נראה נסח טאבו בו קיימת הגבלה בהעברה והגבלה בירושה:
מה המשמעות של הגבלה בירושה?
המשמעות של הגבלה בירושה היא שכאשר בעל/ת החכירה נפטר/ה, על היורשים על-פי דין או על הזוכים על פי צוואה, לקבל את הסכמתה של רמ"י כתנאי להעברת הזכויות על שמות היורשים/ הזוכים.
מה המשמעות של הגבלה בהעברה?
כאשר בעל החכירה מעונין להעביר את הנכס לאדם שאינו אזרח ישראלי (זר), עליו לקבל את הסכמתה של רמ"י לצורך העברת הזכויות.
איך מקבלים את הסכמת רמ"י?
כדי לקבל את הסכמת רמ"י לפעולה, יש לבצע את הצעדים הבאים:
איסוף מסמכים: יש לסדר ולהכין את כל המסמכים הנדרשים, לרבות צו קיום צוואה או צו ירושה, חוזה חכירה, תעודת פטירה וכל מסמך נוסף אחר שרמ"י דורשת.
הגשת בקשה להעברת זכויות: יש להגיש בקשה מסודרת להעברת הזכויות ולהגישה לרמ"י. הבקשה צריכה לכלול את כל המסמכים הדרושים, את פרטי הנכס ופרטים נדרשים אחרים (כמו את פרטי המעביר הנכס ומקבל הנכס).
בחינת הבקשה: רמ"י תבחן את הבקשה בהתאם לנהליה ותשקול האם לתת את הסכמתה ובאילו תנאים. תהליך זה עשוי לקחת זמן מה ולעיתים ידרוש עמידה בתנאים מסוימים, כמו הסדרת התשלומים בגין הנכס.
תשלום אגרה: לעיתים נדרש לשלם אגרות שונות כחלק מתהליך ההעברה.
חשוב לוודא טרם הגשת הבקשה שכל המסמכים המוגשים לרמ"י מעודכנים ונכונים, שכן כל טעות או חוסר דיוק עלולים להוביל לדחיית הבקשה ועיכוב התהליך.
יודגש, קבלת הסכמתה של רמ"י היא אך שלב בדרך להעברת הזכויות בנסח המקרקעין ולאחר קבלת ההסכמה, יש לפנות לרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין, ולבצע העברה של הזכויות בנסח הטאבו.
אם אתם זקוקים לקבלת הסכמת רמ"י להעברת הזכויות בנכס, צרו איתנו קשר עוד היום לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי שיבטיחו לכם תהליך מהיר ויעיל. פנו אלינו בטלפון, בוואטסאפ או במייל ואנו נשמח לעמוד לשירותכם.
כיצד עורך דין יכול לסייע בתהליך?
פניה לעורך דין מומחה בתחום המקרקעין יכולה להקל משמעותית על התהליך. עורך דין מנוסה ידע להנחות אתכם באיסוף המסמכים הנדרשים, יגיש את הבקשה בשמכם בצורה מסודרת וייצוג אתכם מול רמ"י ולאחר מכן מול הרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין.
בין היתר, עורך דין יכול לסייע לכם בבדיקה ואימות של כל המסמכים הדרושים להגשת הבקשה, כתיבה והגשת בקשה מסודרת ומפורטת לרמ"י, פיקוח על התקדמות הבקשה והגשת ההסכמה שתינתן לצורך רישום הזכויות בטאבו. כמובן שעורך דין יענה על שאלותיכם ויעדכן אתכם באופן שוטף בסטטוס הבקשה.
אם אתם זקוקים לקבלת הסכמת רמ"י להעברת הזכויות בנכס, צרו איתנו קשר עוד לקבלת ייעות וליווי מקצועי שיבטיח לכם תהליך מהיר ויעיל. פנו אלינו בטלפון, בוואטסאפ או במייל ואנו נשמח לעמוד לשירותכם.
האם זה משנה על הבעלות של איזו רשות מרשויות המדינה קיימת ההגבלה לצורך קבלת ההסכם?
לא. רמ"י היא הממונה על נכסי המדינה ונדרש עדיין לקבל הסכמתה. להלן דוגמה שבה הבעלות במקרקעין רשומה על רשות הפיתוח, קק"ל ומדינה ישראל וההגבלות הן ביחס לכל הבעלים:
כאמור, גם במקרה זה נצטרך לבקש את הסכמתה של רמ"י לפעולת ההעברה.
סיכום:
התמודדות עם הגבלות בירושה והעברת הנכסים בבעלות רמ"י יכולה להיות מורכבת, אך עם הכוונה וייעוץ נכונים ומקצועיים ניתן להבטיח תהליך מהיר ויעיל יותר. אם אתם זקוקים לסיוע בהעברת זכויות בנכס, פנו אלינו ונשמח לעמוד לרשותכם.
אין באמור לעיל עדי להוות יעוץ משפטי או תחליף לייעות משפטי או חוות דעת משפטית. הכתוב לעיל מהווה תיאור כללי בלבד ובלתי מחייב. בכל מקרה יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.
כל הזכויות שמורות - מאור רומנו, משרד עורכי דין.
Commentaires